vrijdag 16 maart 2012

Generaal David Petraeus geridderd in Den Haag

De Amerikaanse generaal David Petraeus is vrijdag op het ministerie van Defensie in Den Haag benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt van minister van Defensie Hans Hillen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie bekendgemaakt. David Petraeus ontving deze hoge koninklijke onderscheiding als erkenning voor zijn bijzondere verdiensten voor Nederland tijdens zijn verschillende militaire commandantschappen.

De viersterrengeneraal ontving de decoratie in het bijzonder voor zijn commando tijdens de missie in Afghanistan.

Petraeus leidde een jaar de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in het Aziatische land.

De generaal nam de onderscheiding in ontvangst uit handen van de Nederlandse minister van Defensie Hans Hillen

Minister Hillen bedankte in zijn toespraak Petraeus “voor de onvoorwaardelijke steun aan de Nederlandse militairen en zijn drijvende kracht achter een succesvolle missie”.

“Door zijn persoonlijke inspanningen voor de samenwerking tussen Nederland en Amerika kon Nederland belangrijke operationele successen bereiken met de Task Force Uruzgan,” aldus minister Hillen.

Commandant ISAF
David Petraeus is sinds 6 september 2011 directeur van de Central Intelligence Agency (CIA). Hij diende eerder als commandant van het U.S. Central Command in Florida en als commandant van de Multi-National Force - Iraq.

Het U.S. Central Command overkoepelt al de Amerikaanse militaire operaties in het Midden-Oosten, Centraal-Aziƫ en Egypte.

Vanaf juli 2010 was Petraeus een jaar lang bevelvoerder van de ISAF-missie in Afghanistan.

Hij droeg op 18 juli 2011 het bevel over de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht over aan zijn landgenoot generaal John Allen.

Petraeus was een groot pleitbezorger van de zogenoemde “troepensurge” in Afghanistan, het sturen van een groot aantal extra militairen in een poging om de opstand de kop in te drukken.

Eerste generaal sinds Tweede Wereldoorlog
Het ministerie van Defensie meldt dat Petraeus de eerste Amerikaanse generaal is sinds de Tweede Wereldoorlog die de hoge onderscheiding ontving.

Nederlandse familie
De voormalig viersterrengeneraal heeft als zoon van een Nederlandse vader Friese ‘roots’.

“Hij kreeg zijn versierselen omgehangen in aanwezigheid van Nederlandse (oud) militaire collega’s en zijn Friese familieleden,” aldus Defensie.

John Jorritsma, de Commissaris van de Koningin van Friesland, overhandigde de generaal zijn familiestamboom die teruggaat tot het jaar 1599.

Petraeus reageerde volgens Defensie verheugd op zijn onderscheiding. Hij prees de goede samenwerking met Nederland en de kwaliteit van de Nederlandse militairen. Hij sloot toepasselijk af in het Nederlands: “Nederland, voor altijd!”

Troepensurge
Generaal Petraeus was een groot voorstander van een zogenoemde troepensurge in Afghanistan. President Barack Obama stuurde sinds hij aan de macht was ongeveer 60.000 extra Amerikaanse militairen naar Afghanistan.

Critici zeiden dat hiermee werd gekozen voor een escalatie van de oorlog.

De troepensurge heeft Afghanistan niet veiliger gemaakt. In 2011 viel een recordaantal doden onder de burgerbevolking sinds de oorlog in oktober 2001 begon om een eind te maken aan het bewind van de Taliban.

Obama kondigde vorig jaar al weer aan voor het eind van 2012 ruim 30.000 soldaten uit Afghanistan terug te trekken. Eind 2014 wil de VS al zijn gevechtstroepen weg hebben uit het Aziatische land.

Zie ook:
David Petraeus draagt bevel NAVO-ISAF-veiligheidsmacht over aan John Allen