woensdag 27 april 2011

“Obama vervangt ISAF-commandant David Petraeus en minister van Defensie Robert Gates”

De regering Obama zal luitenant-generaal John Allen nomineren om de Amerikaanse en NAVO-strijdkrachten in Afghanistan te gaan leiden. Hij zal daarmee generaal David Petraeus vervangen die vorig jaar aantrad als bevelhebber.

Dat meldt de Canadese krant The Globe and Mail op basis van bronnen die anoniem willen blijven. Obama zou de veranderingen donderdag aankondigen en ze zouden deze zomer ingaan.

Allen heeft eerder het commando gevoerd over Amerikaanse troepen in Irak. Momenteel is hij plaatsvervangend commandant van het US Central Command. Dit commando overkoepelt al de Amerikaanse legeractiviteiten in het Midden-Oosten en Centraal-Azië.

President Obama plant een grote husseling van leiders binnen zijn krijgsmacht en veiligheidsdiensten.

De voorzitter van de verenigde stafchefs van het Amerikaanse leger, admiraal Mike Mullen, vertrekt ook. De topkandidaat om hem op te volgen is de generaal van de mariniers James Cartwright.

De Chairman of the Joint Chiefs of Staff is de hoogste officier in rang in het Amerikaanse leger.

Naar verwachting nomineert Obama generaal David Petraeus, die de campagne van het westen in Afghanistan sinds vorig jaar zomer leidt, als hoofd van de CIA. Hij vervangt daarmee Leon Panetta.

De bronnen zeggen dat Panetta minister van Defensie Robert Gates gaat vervangen. Gates heeft al gezegd dat hij vertrekt.

David Petraeus staat bekend als de generaal die graag wilde dat er veel meer Amerikaanse troepen naar Afghanistan zouden worden gestuurd om het land veilig te maken.

Er zijn ondertussen 150.000 buitenlandse militairen gestationeerd en daarmee is deze “surge” voltooid.

Obama wil deze zomer beginnen met de geleidelijke terugtrekking van zijn 100.000 soldaten uit Afghanistan.

Ondanks de enorme opbouw van NAVO-troepen van de afgelopen twee jaar in het Centraal-Aziatische land is de veiligheidssituatie niet eerder zo slecht geweest als nu sinds de val van het Taliban-bewind eind 2001.